Úvod do Whisky
18. 11. 2014
18. 11. 2014
Ta dobrá whisky se ale vyrábí za pomoci velmi složitého procesu, který určuje i její výslednou cenu na trhu. Podle aktuálních skotských zákonů třeba musí tato lihovina zrát nejméně po tři roky, obsah alkoholu je nutné mít minimálně čtyřicetiprocentní a v neposlední řadě je nanejvýš nutné využívat jen a pouze přírodní přísady. Ne, whisky opravdu není jako standardní chemický patok ze supermarketu za stovku či méně, označovaný tak trochu posměšně jako „výčepní lihovina“.
Objevovat svět whisky je zábava snad i na desítky let. Nespočet druhů na trhu, chuťové rozdíly (klasik rozliší i chuť leklých ryb a rašeliny, což je typické například pro značky ze severu Skotska) a jedinečnost každé sklenky – to odlišuje whisky od mnoha jiných lihovin.
Víte třeba, kde všude se whisky vyrábí? Jistě, každý asi jmenuje oblast Velké Británie – zejména Skotsko a také Irsko. Právě tady se stáčejí ty nejproslulejší značky, právě tady je kolébka nejen kopané. Kromě Skotska a Irska ale musíme ještě jmenovat Spojené státy americké, kde jde ale opět jen o produkt podle původní receptury chudých britských emigrantů.
Totéž platí o Kanadě, v nedávných dobách se začala whisky stáčet dokonce i v Japonsku. Zdejší saké je sice proslulou záležitostí, ale tamní whisky nemůže mít asi nikdy proslulost té skotské (byť svých fanoušků má dnes už také mnoho). A i kdyby tomu tak někdy mělo být, tradicionalisté z Ostrovů to prostě popřou. Až taková je hrdost místních obyvatel na whisky. Pojďme si proto říct něco zajímavého o její historii a zmínit i jednotlivé slavné značky – dostane se samozřejmě i na řadu zajímavostí, které Vám dost možná vezmou dech.
Autor: Miroslav Žák
Posíláte doporučení na článek: Úvod do Whisky
[contact-form-7 id="37" title="Poslat emailem"]
Komentáře