Zpět / Jídlo

Přehled espresso nápojů

27. 4. 2014

V nápojových lístcích kaváren a restaurací je mnohdy k vidění spousta variant a názvů kávových nápojů. Zde je seznam nápojů na základě espressa, které jsou asi nejčastější. Velikosti šálků i objem výsledného nápoje se může mírně lišit, poměr kávového extraktu, vody či mléčné pěny by měl být ale podobný. Nejsme na přednášce leteckých inženýrů, proto jsou hodnoty níže průměrovány.


70 ml šálky

ristretto
Ristretto –  20 ml, 7 g kávy
Intenzivní extrakt, plná chuť, tzv. shot

espresso
Espresso – 30 ml, 7 g kávy
Základ espresso nápojů, u nás a na Slovensku chybně označován jako Piccolo, což je dechový nástroj a v italštině znamená „malý“, ale s kávou nemá nic společného.

doppio
Doppio – 60 ml, 14 g kávy
Dvojité espresso

macchiato
Espresso macchiato
Espresso s s malou čepičkou mléčné pěny

corretto
Caffé corretto
Espresso s „kapkou“ alkoholu (grappa, sambuca, brandy)


150 ml šálky

americano_2
Americano
Základem je espresso ve větším hrnku a na dolití podle chuti dostanete v konvičce horkou vodu. Bohužel se u nás stále setkáváme s podniky, kde tuto variantu připravují tak, že přes páku s kávou nechají téct vodu, až se hrnek naplní. Vznikne tak „cosi“ se spoustou chutí a pachů, které výsledný produkt způsobí hořkým a ne příliš voňavým. V takové restauraci tuto směs servírují pod názvem „preso, presíčko, české preso…“

cappuccino
Cappuccino (starší varianta)
1/3 espresso, 1/3 zpěněné mléko, 1/3 mléčná pěna

cappuccino_new
Cappuccino (moderní)
Esperesso doplněné mléčnou mikropěnou (mléko napěněné horkou párou, hustá vláčná konzistence). Moderní varianta umožňující baristům pomocí latté artu („malování do kávy“) vytvářet obrazce zpříjemňující zážitek z kávy. Dostanete-li na stůl hrnek s bílou čepicí připomínající bublaninu a navíc posypanou skořicí či dokonce kakaem, sedíte někde, kde možná dobře pečou buchty, ale káva jim moc nejde.


250 ml šálky

cappuccino_new
Caffé latte
Podobně jako cappuccino, ale ve velkém šálku s větším množstvím pěny.

Shodou okolností jsem se při vytváření tohoto přehledu setkal s novým výrazem „doppiccino„. Vypadá to na další český fenomén jako je slavné piccolo. Podle názvu tipuji, že se bude nejspíše jednat o kombinaci doppia a cappuccina. Obrázek k této novotě jsem raději nevytvářel, svádělo mě to k obscénnostem.

Jaký nápojový lístek má vaše oblíbená kavárna? Setkali jste se s nějakou zajímavostí, která stojí za komentář?

Doplnění:

doppiccino_google
https://translate.google.cz/?hl=cs&tab=wT#auto/it/doppiccino

Autor: Pavel Štefka

Poslat Tisknout

Komentáře

Posíláte doporučení na článek: Přehled espresso nápojů

[contact-form-7 id="37" title="Poslat emailem"]

Nahoru