Pojď na jedno: Hospůdka v pivovaru
25. 4. 2014
25. 4. 2014
V minulém článku jsme si řekli něco málo o historii a vzniku piva. Teď se tedy dostaneme k tomu hlavnímu, kam na to pivo ve Zlíně zajít. Jako první vlaštovku jsem vybral Hospůdku v pivovaru, patřící minipivovaru Zlínský švec.
Jak se tam dostat
Najít Zlínského ševce není vůbec obtížné. Nachází se v místní části Malenovice, hned pod hradem. Přijet sem můžete MHD, stačí vystoupit na zastávce Malenovice – křižovatka a přibližně po deseti minutách chůze po ulici Švermova stojíte před dveřmi. Pro ty, kteří holdují procházkám, bude jistě zajímavější dorazit po svých. Ve Zlíně se vydáte kolem zimního stadionu nahoru, a příjemnou procházkou po modré turistické značce sejdete přímo u hradu. Hospůdka v pivovaru je (nutno říct že velmi stylově) umístěna v budově bývalého pivovaru pánů ze Šternberka. Že se jedná o historické stavení, poznáte hned po příchodu. Dřevěné lavice a stoly stylově doplňují tlusté zdivo a klenbové stropy. Keramické tácky jsou sice drobnost, ale mně osobně je to velmi sympatické, dávám pomyslný bod navíc. Na každém stole je také pár misek se “zobáním”. Místo klasických oříšků tady ale najdete dva druhy sladu a chmel. Celý objekt je nekuřácký, ve vzduchu tak místo cigaretového dýmu můžete cítit jen vůni sladu pronikající z varny. Celkový dojem tak narušuje pouze umakartová stěna, oddělující hospodu od varny.
V nabídce je stabilně světlá 10, polotmavá 11 a světlá 12, na čtvrté pípě se střídají speciály. Aktuálně je uvařena černá třináctka, podle mě velmi povedená. Přinesené pivo je krásné už od pohledu. Hustá pěna, vůně sladu a po napití doznívá na patře hořký ocásek. Pivu opravdu není co vytknout, je vidět, že si tady kvalitu dobře hlídají. Kdo by po pivu dostal hlad, musí se spokojit s nabídkou studené kuchyně. Velmi oblíbená je škvarková pomazánka, utopenci či nakládaný hermelín.
Dnes jsem tady ale kvůli něčemu jinému. Domluvil jsem si schůzku s Martinem Velískem, sládkem, majitelem i uklizečkou v jedné osobě.
Martine, kdy a proč ses rozhodl pro vaření piva?
Začali jsme s kamarády v roce 2007. Hlavním důvodem byla naše záliba v produktech minipivovarů a jejich nedostupnost ve Zlíně a okolí. Zkrátka pokud jsme chtěli pít dobré pivo z kvalitních surovin, museli jsme si ho uvařit. Ze začátku jsme vařili doma v hrnci, pro nás a pro naše rodiny. Postupem času (a s přibývajícími úspěchy) jsme se začali rozšiřovat a na konci roku 2009 jsme zkolaudovali minipivovar v našem rodinném domě. V březnu 2010 jsme získali povolení Celního úřadu a vaření piva se tak stalo oficiální.
Doma jste ale dlouho nevydrželi…
To je pravda. V roce 2011 jsme pivovar přestěhovali do těchto krásných prostor. Poptávka po našem pivě rostla a stará varna už nestačila. V té době jsme sice ještě neměli svůj výčep, ale začaly se ozývat restaurace, které měly zájem čepovat naše pivo. A pokud jsme je chtěli uspokojit, museli jsme pivovar rozšířit. Letos jsme otevřeli tuhle hospůdku a proběhlo další rozšíření varny, které by už mělo kapacitně vyhovovat.
Chystáte pro vaše zákazníky nějaké novinky?
Momentálně dokončujeme venkovní posezení. To určitě uvítají hlavně návštěvníci se psem, ti totiž mají z hygienických důvodů vstup dovnitř zakázán. Dále připravujeme přidání dvou výčepních kohoutů. Na jednom bude nějaké nealko, na druhém bychom chtěli točit pivo z některého spřáteleného pivovaru. Například by se brzy mohlo objevit pivo z minipivovaru Veselka z Litomyšle, od Mazáka z Dolních Bojanovic a dalších.
Co považuješ za největší úspěch?
Já osobně považuju za úspěch to, že mě živí můj koníček. Jinak co se týče nějakých ocenění, tak zatím se moc degustačních soutěží nezúčastňujeme. Akorát v loňském roce se naše světlá jedenáctka stala vítězem v soutěži Perla Zlínska v kategorii “Nápoje – alkoholické a nealkoholické”.
Proč tedy přijít na pivo právě sem?
Určitě hlavním tahákem je to, že pivo se tady vaří. Na čep se tak dostane čerstvé, netrpí převozem ani nevhodným skladováním. Prostě pivo z ležáckého tanku stočíme do sudu a může se točit. Kvalita piva je pro nás to nejdůležitější. Ten, kdo má tu smůlu a přijede autem, může si u baru koupit pivo v PET láhvi. K dostání jsou většinou všechny piva, co jsou na čepu. Těm zvídavějším můžeme nabídnout i prohlídku pivovárku. Určitě je ale lepší se předem telefonicky domluvit, pokaždé na to nemusí být čas.
Loučím se s Martinem, ale zůstávám sedět. Užívám si plnými doušky hospodské atmosféry i studené desítky a vím, že tady budu chodit častěji. Výborné pivo, příjemné prostředí i lidé, to vše dává dohromady takovou rodinnou pohodu.
Pokud by se někomu nechtělo z nějakého důvodu do Malenovic, může ševce ochutnat i jinde. Pravidelně ho točí například Zelenáčova šopa ve Zlíně, U Pecivála v Otrokovicích, nebo Zacapa bar na Jižních svazích. V PET lahvích ho seženete např. v obchodě Farmářka v pasáži Terno, nebo v pivotéce PAPI ve Zlíně.
Otevírací doba:
Pondělí zavřeno
Úterý 15:00 – 21:00
Středa 15:00 – 21:00
Čtvrtek 15:00 – 21:00
Pátek 12:00 – 23:00
Sobota 15:00 – 23:00
Neděle 15:00 – 20:00
Kontaktní telefon: 608 043 462
Autor: Ondřej Fagoš
Posíláte doporučení na článek: Pojď na jedno: Hospůdka v pivovaru
[contact-form-7 id="37" title="Poslat emailem"]
Komentáře