Když mají kavárny zavřeno
3. 5. 2014
3. 5. 2014
Jak si dopřát dobrou kávu i doma? Způsobů je hodně, dnes se podíváme na dva z nich. Jedna varianta bude pro milovníky menších a výraznějších káv, jedna pro ty, kteří si chtějí nad voňavým šálkem posedět déle.
Pro oba typy potřebujeme hlavně čerstvou kávu. Doporučuji vyhledat dodavatele z menších pražíren, nebo přímo pražírnu. Dnes už je e-shop snad samozřejmostí všech takových obchodů. Případně se dá zajít do supermarketu a vybrat něco tam. V tom případě se zaměřte na datum spotřeby. Běžně je trvanlivost uváděná výrobcem dva roky od zabalení. Počítejte ale s tím, že zrna stárnou velmi rychle (vakuové balení to úplně nezachrání). Nejlepší je spotřebovat kávu do 14 dnů od upražení. Každý den navíc ubírá na kvalitě, vůni, chuti. A mletá stárne ještě rychleji. Proto je dobré kupovat celá zrnka a pomlet si vždy potřebné množství těsně před přípravou (ruční mlýnek se dá pořídit za pár stovek).
Frech press
Mletí je potřeba upravit tak, aby káva neprošla skrz sítko. Budeme ji tedy potřebovat spíše hrubší. Také spotřeba bude vyšší (osobně dávám kolem 20 g), ale správné množství si každý časem určitě najde podle chuti.
Příprava
Ve varné konvici dejte vařit vodu. Ideální je teplota kolem 90°C (ne vařící). Do nádobky french pressu nasypte mletou kávu a zalijte horkou vodou. Směs promíchejte a nechte stát 3-4 minuty (u jemnější kávy i kratší dobu). Poté vsuňte sítko a stlačte kávu do spodní části. Raději pomaleji, někdy se kafe rádo cpe nahoru kolem sítka. Přelijte do šálku a máte hotovo.
Výhody:
– velmi snadná a rychlá příprava
– větší množství nápoje
– pořizovací cena
– široká nabídka velikostí nádob pro přípravu více šálků najednou
Nevýhody:
– vyšší spotřeba kávy
– trochu méně výrazná chuť (dá se zlepšit větším množstvím kávy)
Kafetiéra
Moka konvička (nebo také perkolátor) je správná volba pro milovníky malé a silnější kávy, velmi blízké espressu. Mlýnek nastavte na jemnější hrubost a bude stačit přibližně 7 – 9 g (podle velikosti sítka).
Příprava
Rozšroubujte kafetiéru, dostanete tři části. Do spodní nádobky nalijte studenou vodu po přetlakový ventil (uvnitř je vidět). Do sítka nasypejte mletou kávu a zarovnejte – neutlačujte. Sítko vložte do spodní nádobky, našroubováním a dotažením horní části vše zase spojte v jeden kus. Konvičku položte na sporák a pozvolna nechte zahřívat. Není kam spěchat, trvá to jen pár minut, než se voda zahřeje a vytvoří tlak, díky kterému se protlačí přes sítko s kávou nahoru. Jakmile se konvička naplní, můžete kávu přelít do šálku. Opatrně, konvička bude dost horká.
Pokud se vám bude zdát, že káva vytekla příliš rychle a výsledek je poněkud „planý“, použijte jemnější mletí. Naopak trvá-li to dlouho a tekutině se nahoru moc nechce (případně neteče vůbec a syčí přetlakový ventil), namelte více nahrubo.
Výhody
– snadná příprava
– silnější a výraznější chuť i vůně
– pořizovací cena
Nevýhody
– nelze připravit více šálků najednou (prodávají se i konve mnohem větších rozměrů – výsledek ale není tak dobrý jako u jednošálkových)
Oba způsoby jsou příjemnou alternativou přípravy kávy v domácím prostředí. Není to složitá alchymie a po pár šálcích si osvojíte postup a doladíte jemnost mletí i množství kávy.
Jaký je váš oblíbený typ kávy a způsob její přípravy? Máte doma zajímavou kávovou „hračku“?
Autor: Pavel Štefka
Posíláte doporučení na článek: Když mají kavárny zavřeno
[contact-form-7 id="37" title="Poslat emailem"]
Komentáře