Historie whisky Jameson
26. 7. 2015
26. 7. 2015
Už tehdy se ročně vyprodukovalo na třicet tisíc galonů. V devatenáctém století se už dosáhlo magické hranice jednoho milionu galonů, whisky Jameson patřila celosvětově k těm nejoblíbenějším značkám. Být zaměstnán u Jamesona také něco znamenalo, nadstandardní finanční podmínky, žádná otrocká dřina jako tehdy snad všude jinde po Ostrovech – Otec zakladatel byl prostě hodně lidový. Navíc hodně experimentoval, zkoušel do své whisky různé odrůdy ječmene a později i nabádal zemědělce, aby sázeli jen tu, která se nejlépe osvědčila. I díky jeho obrovské snaze se stala společnost druhou největší svého druhu v celém Irsku. V kontextu moderní doby je to něco jako druhé místo v anglické nejvyšší fotbalové soutěži Premier League. Prostě záruka opravdu jedinečné kvality.
Značka Jameson to i přes svou nespornou kvalitu neměla nikdy moc snadné. Kvůli úspěšné snaze Irů o nezávislý stát jim Angličané blokovali spoustu vývozních komodit, mezi nimi i whisky. Problémy pak nastaly i s proslulou prohibicí v USA, dnes už je ale situace jiná a právě Američané patří k jejím nejnáruživějším konzumentům.
V roce 1971 došlo k velké změně – původní Old Jameson Distillery ukončila svou činnost a výroba se přesunula do Midleton Distillery. V dnešní době fungují prostory starého lihovaru jako muzeum, kde se Vám dostane vřelého přivítání a sklenky na ochutnávku. Mimochodem, na trhu dnes najdete dvanáctiletou a osmnáctiletou whisky Jameson, dodnes se vyrábí ze surovin vypěstovaných maximálně 50 kilometrů od lihovaru v Corku. Jde o směs sladového a nesladového irského ječmene. A jedna perlička na závěr, místní obyvatelé říkají této whisky familiárně Jemmy.
Autor: Miroslav Žák
Posíláte doporučení na článek: Historie whisky Jameson
[contact-form-7 id="37" title="Poslat emailem"]
Komentáře