Zpět / Jídlo

Espresso je jako orgasmus

4. 4. 2014

…když vám ho obsluha neumí správně udělat, protože ví jen to, kam to strčit, kde to zmáčknout a počkat, co vyteče…
To člověka opravdu příliš nepotěší.

Naproti tomu, přistupuje-li kavárník ke své práci s láskou, do každého hrnku kafe vkládá kromě čerstvě pomleté porce kávy i svůj cit a zkušenosti, naservíruje vám voňavý šálek na stříbrném podnosu se sušenkou a trochou teplého mléka téměř do klína, a přitom se na vás usmívá…
Už po prvním usrknutí se vám z uspokojení chuťový buněk rozbuší srdce, tělem projede příjemné teplo a blažený pocit rozkoše, který se jako křišťálový blesk roztříští do každičké molekuly vašeho nitra. Takový požitek vám na zčervenalých tvářích vykouzlí výraz, který dá všem vědět, že TO JE ONO!

IMG_0331bb

Správné espresso

coffee bean Příprava
– kávovar včetně páky a mlýnku musí být čistý a udržovaný
– čerstvá káva, ideálně přímo z pražírny, nebo od spolehlivého dodavatele
– vymyté, suché a nahřáté šálky

coffee bean Extrakce
– pomletí potřebného množsvtí kávy (7-9g)
– upěchování v páce přiměřeným tlakem (okolo 20kg)
– odpuštění trochy vody z kávovaru
– upnutí páky
– průtok horké vody (88-91°C) po dobu přibližně 25s stálým tlakem 9 barů

coffee bean Výsledek
– 25-35 ml hutné tmavé tekutiny
– hustá pěna oříškově hnědé barvy na povrchu

coffee bean Servírování
– čistý podnos
– sklenička vody
– malá konvička s trochou ohřátého mléka
– cukr a drobná sladkost

Pokud cokoliv v tomto procesu chybí, nebo je provedeno nepečlivě, je předpoklad, že vám to zkazí výsledný zážitek nad šálkem kofeinového nápoje. Pochopitelně celkový dojem může ovlivnit několik dalších aspektů, jako jsou stará a/nebo nekvalitní kávová zrna, nesprávně seřízený mlýnek či kávovar a v neposlední řadě nezkušený a neochotný personál.

IMG_0416

Až příště půjdete do jedné ze zlínských kaváren, nechte si to udělat správně…

Autor: Pavel Štefka

Poslat Tisknout

Komentáře

Posíláte doporučení na článek: Espresso je jako orgasmus

[contact-form-7 id="37" title="Poslat emailem"]

Nahoru