Zpět / Jídlo

Dalešická hospoda

11. 5. 2014

Nudíte se? Kupte si medvídka mývala . Tak zněla jedna z hlášek legendárního filmu Jiřího Menzela Postřižiny, na motivy stejnojmenného románu Bohumila Hrabala. Volně parafrázováno by to mohlo znít takhle: „Nudíte se? Zajděte si na Vršavu do Dalešické hospody.“

Dalešické pivo

Bohumil Hrabal ve své knize popisoval své dětství v pivovaru. Jednalo se o pivovar Nymburk, který se tak může honosit názvem Postřižinské pivo. Pro film byl ale vybrán pivovar v Dalešicích, krásné vesničce na Vysočině. Kromě výborného piva láká návštěvníky na relikvie z filmu.

Pro nás je ale důležité to, že pivo se točí i ve Zlíně na Vršavě. Od konečné trolejbusu č. 4 je to skutečně jen pár kroků.

Hospoda je opravdu útulně a stylově zařízená. Dřevěné stoly i židle, dřevěné obložení, to vše připomíná atmosféru 20. let první republiky. Stěny jsou vyzdobeny plakáty s fotkami z filmu, doplněny jsou o různé zajímavosti týkající se natáčení a protagonistů. Celý prostor je nekuřácký, kuřáci ale mohou využít zahrádku. Tam je také malý dětský koutek se skluzavkou. Wifi připojení je dnes už samozřejmostí.

Na čepu jsou pravidelně tři druhy piva. Světlá jedenáctka, třináctka Májový ležák a polotmavý Kouřící králík. Ten je občas vystřídán Fledermausem, tmavou třináctkou. Pivům není v podstatě co vytknout. Plná sladová chuť, hořké doznívání a pěna taková, jak ji popisovala paní sládková v podání Magdy Vašáryové. Vařené je klasicky na dva rmuty, použitý je výhradně moravský slad a žatecký chmel, což je dostatečná záruka kvality.

Pro děti či řidiče je kromě standardní nabídky k mání také dalešická limonáda zvaná „brča“. K dostání je ve dvou příchutích, kolová a zázvorová.

V jídelníčku najdete klasická jídla české kuchyně, minutky, nebo jen drobné lahůdky. Mimo to je přes týden v nabídce i výběr z meníček. Čas od času tady probíhá nějaká akce, například Týden Rakousko-Uherské kuchyně, zabijačka apod.

Mně osobně se velmi líbí pár vět, které jsou napsané na webu hospody, tak si dovolím citovat:

„Dalešické pivo je kvalitní, dobré a zdravé. Protože je bez náhražek, nesytíme jej kysličníkem, nezpůsobuje bolest hlavy, pálení žáhy a nenadýmá. Obsahuje živou kulturu, vitamíny, minerální prvky a protistresové látky. Tím, že se vyrábí zcela tradičním způsobem, má výraznou, sytou chuť a vůni. Poctivým chmelením získává intenzivní, jemnou hořkost. Delším pitím pivo pobízí k dalšímu napití. Proto doporučujeme hodnotit jeho kvalitu až po třech vypitých pivech“.

S tím se nedá nic než souhlasit. Pokud můžu poradit, pro návštěvu Dalešické si udělejte víc času. Pivo má výbornou pitelnost, takže udělat tady o pár piv víc, než jste zvyklí, je na denním pořádku.

Ondřej Fagoš

Dalešická hospoda
Vršava I 2538
760 01 Zlín

Tel.: 577 011 425

Otevírací doba:
PO-ČT:  11:00-23:00
PÁ-SO:  11:00-24:00
NE:        11:00-22:00

Autor: Ondřej Fagoš

Poslat Tisknout

Komentáře

Posíláte doporučení na článek: Dalešická hospoda

[contact-form-7 id="37" title="Poslat emailem"]

Nahoru